Djtilbud logo

Guide: Sådan lærer I at danse brudevals

Er I dybt begravede i brudevalsen, eller skal I til at begynde med det? Frygt ej - læs med her, så får I konkrete råd til, hvordan I lærer at danse brudevalsen.

Indhold

Lad os finde en god DJ!

Inden I går i gang med at øve jer

Før I begynder med at øve jer på brudevalsen, er der nogle ting I bør huske på, for at det bliver en god process: 

 • Som med så meget andet, vil I opleve udfordringer i starten. Kluntede trin, frustrationer og utålmodighed. Husk på det, så I ikke har for høje forventninger til jer selv til at starte med.
 • Brudevalsen behøver ikke være perfekt på bryllupsaften. Selvom jeres forventninger er høje, skal I huske på, at I (med al sandsynlighed) ikke er professionelle dansere. Justér derfor forventningerne herefter.
 • Hvis I oplever store udfordringer, kan I overveje at hyre en professionel danser, som kan hjælpe jer med at blive knivskarpe på trinene – hvis I har luft til det I jeres bryllupsbudget.

 

Læs også: Hvilken bryllupsmusik skal vi vælge? 

Sådan foregår brudevalsen

Brudevalsen er et idyllisk øjeblik, hvor brudeparret danser alene for første gang, omgivet af gæsterne.

Sådan foregår det:

 • Ved midnat stiller alle gæsterne sig i en cirkel omkring brudeparret
 • Brudeparret danser sammen i takt til musikken, typisk sangen Brudevalsen.
 • Brudeparret drejer rundt, og dansen udfolder sin elegance.
 • I takt med, at brudeparret danser, klapper gæsterne og samler sig skridt for skridt tættere om brudeparret. 
 • Til står gæsterne helt tæt om brudeparret, og brudeparret slutter dansen med at kysse hinanden. 

 

Læs også: Traditioner til brylluppet 

Øvelsestips til brudevalsen

 • Begynd med at tælle højt sammen for at synkronisere jeres bevægelser med musikkens takt. når I øver: “En to tre, en to tre”. Det kan hjælpe jer med at holde takten og få trinene ind under huden.

   

 • Skab også et rum hjemme, hvor I kan øve uden forstyrrelser – ryk lidt rundt på møblerne og skab plads til at glide ubesværet over “dansegulvet”.

   

 • Brug eventuelt et stort spejl, så I kan blive klogere på forbedringsmuligheder. 

Videogennemgang af brudevalsen

Herunder finder du en videogennemgang af, hvordan man danser brudevalsen: 

Finpudsning af teknikker

Når I har styr på de grundlæggende trin sidder fast, kan I overveje at finpudse jeres teknikker:

 • Positionering af hænder og fødder samt timingen af jeres skridt til musikkens rytme skal sidde lige i skabet, så det ser smooth ud. 

 • For at løfte jeres brudevals til næste niveau, er det vigtigt at være opmærksom på kropsholdning og samspillet mellem jer. Små justeringer kan gøre stor forskel – det handler om at tilpasse armene så I opnår den korrekte positur, sikre at jeres blikke mødes i dansens takt, og at jeres bevægelser følger en naturlig og ubesværet flow. Husk, det er disse nuancer, der forvandler en simpel trinsekvens til en fortryllende oplevelse for både jer og jeres publikum.

 • Prøv at filme jer selv under øve-sessionerne for yderligere at forbedre teknikkerne. Videooptagelser giver jer mulighed for at se jeres dans fra et nyt perspektiv, hvor I nemt kan identificere og justere de elementer, som endnu ikke er helt på plads. Feedback fra en uddannet danselærer eller feedback på online fora kan også være guld værd for den sidste finpudsning.

 • Prøv at danse uden musik for at fokusere fuldt ud på trin og teknikker. Det vil forstærke bevidstheden om hver bevægelse. Når I vender tilbage til musikken, vil I opdage en forbedret synkronisering og en dybere forståelse for jeres rytme. 

 Få styr på nervøsiteten

Tænk over, hvad der gør jer nervøse, og forbered jer på det – hvis I altså kan det. Hvis I føler jer mere trygge med en koreografi, så arbejd sammen med en danseunderviser for at finde noget, der passer til jer, og øv jer, indtil det føles naturligt – I behøver ikke nødvendigvis at danse den traditionelle brudevals. 

Hvis I synes, det bliver for stressende at lære en masse trin, så sørg for at kende jeres musik og hav et par simple trin, I er trygge ved, for at give jeres dans lidt form.

En underviser kan hjælpe jer med ting som at føre og følge hinanden, fx. hvordan I kan placere jeres hænder for at gøre vendinger glattere og forbedre jeres balance og musikalitet. Disse små detaljer kan gøre en stor forskel.

Men husk aller vigtigst: smil til hinanden, hold øjenkontakt og hav det sjovt, selv om I laver en fejl. Det er der ingen andre, der lægger mærke til, medmindre I viser det med ansigtet. Så bliv ved med at smile og slap af og nyd dagen. Hvis I ser anspændte ud, føler gæsterne sig formentlig også anspændte jeres vegne, men hvis I udstråler glæde og overskud, vil gæsterne have det på samme måde. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad danser man brudevals til?

Man danser brudevals til melodien Brudevalsen, som findes i forskellige versioner, blandt andet i et dansevenligt tempo

Hvor lang tid tager en brudevals?

En brudevals varer typisk mellem 2 og 3 minutter, men den kan være både kortere eller længere afhængigt af sangens længde. 

 

Laust er medejer af DJTILBUD, og har været med til at planlægge mange events og fester i sit virke som DJ. Han har kontinuerligt haft kommunikation med bryllupspar, fødselarer og andre festarrangører.